Utvalg av vertslandet

Når man velger et vertsland for en fotballturnering, må en rekke ulike faktorer og aspekter undersøkes. Politisk stabilitet og god infrastruktur er spesielt viktige når man skal velge et vertsland. Ingen landslag vil spille fotball i et land med krig, og ingen vil risikere sin sikkerhet ved å spille på falleferdige stadioner. Derfor er det å bli et vertsland en ypperlig mulighet for mange land å fremme sine interesser samt bygge opp sin infrastruktur og bevise for hele verden at man er verdig.

Utvalget har skjedd på mange ulike måter gjennom historien, i hvert fall med tanke på Verdensmesterskapet i fotball. Før i tiden var det en lukket gruppe kongressmedlemmer fra FIFA som fikk velge vertsland, noe som førte til en rekke problemer mellom kontinentene. Det ble raskt bestemt at man ikke kunne avholde et VM på samme kontinent to ganger på rad – dermed byttet Amerika og Europa på å være vertsland for mesterskapet.

Etter hvert ble andre kontinent trukket inn i kampen, og klagde på at en såpass liten gruppe mennesker fikk velge verten. Fra og med det 21. århundret gikk man derfor over til å holde avstemninger blant omtrent tyve høytstående FIFA-representanter. Nå om dagen lyder regelen at det samme kontinent ikke kan avholde VM to ganger på rad, noe som har åpnet muligheten for at både Qatar, Russland, Sør-Afrika og muligens en rekke sørøst-asiatiske land får være verter for verdens største fotballturnering.