Kvalifiseringskamper – hvordan virker det?

Når store fotballturneringer er i gang, ser man de beste lagene kjempe om retten til å ta hjem pokalen. Men hvordan velges lagene? Gjennom kvalifisering, så klart. Hadde alle verdens fotballag vært med på en og samme turnering, hadde denne aldri blitt ferdig. Derfor er kvalifiseringskamper så viktige. Lenge før en stor turnering startes, er lagene allerede klare. Dette kalles sluttspill – hit kommer kun utvalgte lag, de som har satset stort og kjemper hardt for å komme dit de er.

For å gi alle og enhver sjansen til å være med, holdes kvalifiseringskamper. Disse foregår først på et lokalt nivå, for å bestemme hvilke lag fra det enkelte landet skal få kjempe om retten til å være med. Deretter spilles det mindre turneringer på regionalt nivå, altså mellom flere naboland. Vinnerne av disse får deretter gå videre til internasjonale kvalifiseringskamper. Der kjempes det om et visst antall plasser en turnering har.

Når det kommer til kjente turneringer som Champions League og Europe League, er det de beste lagene i de nasjonale ligaene som får representere landet i turneringen, samt en rekke mindre lag som får sjansen til å være med gjennom kvalifisering. Europe League og Champions League kan også anses som kvalifiseringer, for vinnerne av disse to får kjempe om den ultimative pokalen i den årlige Super Cup.