Spilleregler

Vi har skrevet mye om fotball, men hvordan spilles egentlig verdens mest populære sport? Det er utrolig enkelt å komme i gang med fotball, nettopp derfor er sporten så utrolig populær verden rundt. Alt man behøver er en fotball. Ja, til og med sko er ikke helt nødvendig, selv om det er anbefalt å bruke et par fotballsko.

10240745-close-up-mid-section-of-referee-blowing-whistleAmatørfotball kan spilles med alt fra fire til ti-tolv mann. Det viktigste er å ha en person i mål, og dele opp de andre spillerne på to jevne lag. Snakker man profesjonell fotball, er reglene noe annerledes. Her må man være 11 personer på banen samtidig fra hvert lag – 1 keeper og 10 banespillere.

Fotball kan kun spilles med beina, altså får man aldri ta i ballen med hendene (med mindre man er keeper, eller skal gjøre innkast). Som i mange andre lagidretter, får man ikke henge ved motstanderens keeper og vente på ballen – sparkes ballen til en spiller som står nærmere keeperen enn noen av motstanderne, blåser dommeren av for offside.

Går ballen ut av banen bak keeper, får han sparke den inn igjen fra den lille boksen foran mål. Går ballen ut bak mål etter å ha vært borti en av medspillerne, får motstanderne sparke ballen inn fra hjørnet av banen – et såkalt hjørnespark. Fotball er ikke ment å være en kontaktsport, forresten – derfor kan man få gule og røde kort om man sparker motstanderne uten å røre ved ballen.